Eén van de weinige aftrekposten die we nog kennen in de inkomstenbelasting is de zogenoemde hypotheekrenteaftrek. De mogelijkheid om rente in aftrek te brengen, is de afgelopen twintig jaar steeds verder beperkt. Zo moet er inmiddels voor nieuwe schulden sprake zijn van verplichte aflossingen en moet een eventueel gerealiseerde overwaarde in de nieuwe woning worden geïnvesteerd.
De belangrijkste voorwaarde voor renteaftrek is dat de lening moet zijn aangegaan voor de aanschaf of verbouwing van de eigen woning. Het komt geregeld voor dat de kosten voor een nieuwe badkamer of keuken worden voldaan middels een verhoogde bancaire financiering. De wet schrijft voor dat het voor de renteaftrek vereist is dat er ‘schriftelijke bescheiden’ beschikbaar zijn ter onderbouwing. Recent heeft de Hoge Raad hierover een belangrijke uitspraak gedaan.
In de procedure ging het om een echtpaar die in 2007 hun verbouwing hadden gefinancierd door middel van een verhoogde hypotheek. In 2013 – zes jaar later – stelt de Belastingdienst voor het eerst vragen over de onderbouwing van de in aftrek gebrachte rente. Doordat het echtpaar niet meer beschikt over de bonnetjes en bankafschriften uit 2007, corrigeert de Belastingdienst de aangiftes over verschillende jaren.
Volgens het echtpaar is dit onterecht. Als de Belastingdienst de renteaftrek ter discussie had willen stellen dan hadden ze dit bij de aangifte over het jaar 2007 moeten doen. Nu de navorderingstermijn voor dit jaar is verstreken, zou het niet meer mogelijk moeten zijn om nog correcties op te leggen.
Alhoewel het echtpaar bij het gerechtshof nog gelijk had gekregen, kiest de Hoge Raad de kant van de inspecteur. Uit de wetsgeschiedenis zou blijken dat zolang er rente in aftrek wordt gebracht, de Belastingdienst daarvan de onderbouwing mag opvragen. Gezien het feit dat rente maximaal dertig jaar lang in aftrek mag worden gebracht én er daarnaast in de regel tot vijf jaar terug mag worden nagevorderd, leidt dit tot een zeer lange bewaartermijn. In 2019 zou de Belastingdienst derhalve nog kunnen vragen om bonnetjes uit 1984…
Mede gezien het gebrek aan capaciteit bij de Belastingdienst verwacht ik niet dat er nu veel vragenbrieven verstuurd gaan worden. Desalniettemin is het wel van belang om de facturen, nota’s en bonnetjes voor een lange periode te bewaren. Misschien toch een reden om binnenkort nog eens goed te zoeken op de (verbouwde?) zolderruimte.
Meer weten? Afspraak maken? Neem dan contact op met : Jan van Neerbos RB, j.van.neerbos@verstegenaccountants.nl