Deze site is niet geschikt voor Internet Explorer 8 of lager. Upgrade of pas uw browser aan.

Verhaal achter de klant: het Trimbos-instituut

We werken graag voor een klant met maatschappelijke impact. Het Trimbos-instituut is daar een goed voorbeeld van. Het instituut speelt met haar onderzoeken een belangrijke rol in het vergroten van de kennis over middelengebruik en mentale gezondheid in Nederland. Voorzitter Raad van Bestuur Bert van der Hoek vertelt meer over het Trimbos-instituut en de samenwerking met Verstegen.

 

Het Trimbos-instituut, opgericht in 1996, is een onafhankelijk, wetenschappelijk kennisinstituut voor mentale gezondheid en middelengebruik. Bert van der Hoek werd een paar jaar geleden bestuurder bij het Trimbos-instituut, dat toen al geen onbekende voor hem was. “Ik werkte eerst voor de Friesland zorgverzekeraar, maar merkte dat ik behoefte had aan iets anders. Ik ben toen benaderd voor het Trimbos-instituut en ik heb er nog geen moment spijt van gehad!”

Het Trimbos-instituut streeft een maatschappelijk doel na: “Een mentaal gezonde samenleving, waarin mensen naar vermogen kunnen deelnemen, regie hebben over hun eigen leven en zich verbonden voelen met elkaar”, vertelt Bert.  Het instituut wil dat mensen zich bewust zijn van de risico’s van middelengebruik en daardoor de schade daarvan zoveel mogelijk proberen te voorkomen. “We gaan voor een samenleving waarin mensen zorgen voor zichzelf, voor elkaar en voor de omgeving.”

Onderzoek

Vanuit deze visie doet het Trimbos-instituut wetenschappelijk onderzoek naar ontwikkelingen in de maatschappij. De resultaten worden vertaald naar concrete toepassingen. Bert is het meest trots op de monitoronderzoeken. In deze onderzoeken wordt gekeken naar de hele Nederlandse bevolking.  “Neem bijvoorbeeld het Nemesis-onderzoek, waarin we onderzoeken hoe mentaal gezond de Nederlandse bevolking is. Deze studie doen we om de paar jaar en heeft veel consequenties op het beleid van de overheid en bedrijven. We doen zo’n zelfde onderzoek voor middelengebruik. We willen de Nederlandse bevolking laten zien hoe de situatie nu is en ze op die manier een spiegel voorhouden. Dat heeft veel effect!”

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt. Daarom is het Trimbos-instituut niet alleen bezig met onderzoeken. Er is een afdeling publieksinformatie die mensen te woord staat bij vragen over gezondheid, zorg en middelengebruik. “We willen kennis toepasbaar maken. Niet alleen voor beleidsmakers, maar juist voor de burger die aan het worstelen is.”

“Denk aan de ouder die vermoedt dat haar kind drugs gebruikt, maar hier niet achter kan komen. Ze maakt zich zorgen. Die ouder belt ons voor informatie en adviezen. Je merkt dan dat je het probleem niet oplost, maar wel een luisterend oor en inhoudelijke informatie kan bieden.”

Samenwerking Verstegen

Bert is vol lof over de samenwerking met Verstegen. “Ik vind het belangrijk dat een accountant kijkt naar de cultuur en de context van een organisatie. John Wisse heeft dat uitstekend gedaan. Een goede samenwerking met de accountant is natuurlijk fijn voor mij en de Raad van Toezicht, maar het zorgt ook voor een gevoel van zekerheid bij medewerkers. Daarnaast kunnen we aan iedereen laten zien dat we er goed voor staan.”

Bert weet zijn ervaring met Verstegen samen te vatten in een korte anekdote: “Ik heb geen flauw idee van jullie grootte. Dat is een mooi compliment. Ik heb dus nooit het idee gehad dat ik een van de velen ben. Ik heb me zelfs nog nooit afgevraagd hoe groot jullie zijn of hoe jullie organisatie in elkaar zit. Jullie leveren iedere keer maatwerk met een persoonlijke benadering.”

 

Lees verder

Actualiteiten

Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het MKB en de publieke sector.

© 2024 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.

Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |

Disclaimer | Cookiebeleid | Privacyverklaring

Concept en creatie: Rebellion Monkey