Deze site is niet geschikt voor Internet Explorer 8 of lager. Upgrade of pas uw browser aan.

Moeten we de dividendbelasting afschaffen?

Het kan bijna niemand in Nederland ontgaan zijn. Afgelopen najaar werd er heftig gedebatteerd in Den Haag over het afschaffen van de dividendbelasting. De huidige regering heeft dit opgenomen in haar regeerakkoord, maar dit leidde direct tot heftige reacties. Nu Unilever heeft besloten haar hoofdkantoor in Nederland te vestigen, laaide de discussie recent weer op. En waarschijnlijk is dit nog maar een voorbode van de discussie die losbarst zodra officieel het wetsvoorstel tot afschaffing wordt ingediend…

Maar wat vind ik nu – als simpele fiscalist – van de afschaffing van de dividendbelasting? Doen we er goed aan om deze belasting af te schaffen? Wat weten we eigenlijk van de effecten van deze belasting? Verrassend genoeg kan ik hier weinig over vinden. Blijkbaar wordt de discussie voornamelijk gevoerd op gevoel en niet op feitelijke gegevens. Zo is politiek links tegen het afschaffen van de dividendbelasting: die 1,4 miljard euro die de afschaffing kost, kan toch veel beter naar de hardwerkende Nederlander? Of naar de ouderen in verzorgingstehuizen? Politiek rechts blijft erop hameren dat het vestigingsklimaat in Nederland zeer belangrijk is en dat we moeten voorkomen dat grote bedrijven uit Nederland wegtrekken. Die 1,4 miljard euro zou dus ruimschoots terugverdiend moeten worden.

Voor alle duidelijkheid: de gewone Nederlander gaat geen euro minder belasting betalen door afschaffing van de dividendbelasting. De dividendbelasting is immers een voorheffing, zodat deze verrekend kan worden met de verschuldigde inkomstenbelasting. Als er geen dividendbelasting meer ingehouden wordt dan is het ontvangen dividend hoger. En er valt ook niets meer te verrekenen waardoor er ‘automatisch’ meer inkomstenbelasting is verschuldigd. Per saldo is er geen euro meer of minder belasting verschuldigd.

Buitenlandse investeerders hebben wel last van de dividendbelasting, omdat niet alle landen de Nederlandse dividendbelasting verrekenen. Shell geeft aan dat 95% van haar investeerders uit het buitenland komt. Deze zullen lang niet allemaal de 15% dividendbelasting (volledig) kunnen verrekenen waardoor een investering in het Nederlandse Shell minder aantrekkelijk wordt. Volgens Shell is de afschaffing van de dividendbelasting daarom ‘essentieel’.

Maar wat als Shell haar hoofdkantoor zou verplaatsen? Hoeveel scheelt dit dan in banen, belastingen en andere bedrijvigheid? Niemand die het schijnt te weten, maar hier valt toch wel een inschatting van te maken? En laten we dan gelijk inschatten over hoeveel hoofdkantoren het gaat. Unilever, Shell, AkzoNobel, …? Er moet toch wel een soort van kostenplaatje te maken zijn? Daarnaast kunnen we wellicht inschatten hoeveel hoofdkantoren er naar Nederland komen wanneer we de dividendbelasting afschaffen. Wanneer bedrijven een keuze maken voor een bepaald land, is de dividendbelasting voor Nederland nu een argument om zich elders te vestigen. Hoeveel bedrijven zullen er deze richting opkomen als we de dividendbelasting afschaffen en wat levert ons dat op?

Ik snap dat het gaat om een inschatting en dat het geen zuivere wiskunde is. Maar toch, een onderbouwde inschatting is toch vele male beter dan helemaal geen berekening? Nu laten we ons voornamelijk leiden door sentimenten. Ik weet niet hoe het met u zit, maar zou u een keuze maken op basis van emoties als het gaat om een bedrag van 1,4 miljard euro (of meer)? Ik in ieder geval niet!

Mr. Jan van Neerbos RB
j.van.neerbos@verstegenaccountants.nl
Lees verder

Actualiteiten

Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het MKB en de publieke sector.

© 2023 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.

Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |

Disclaimer | Cookiebeleid | Privacyverklaring

Concept en creatie: Only the Brave