Deze site is niet geschikt voor Internet Explorer 8 of lager. Upgrade of pas uw browser aan.

Is uw huwelijk bestand tegen een gesprek met uw fiscalist?

Als u gebruik maakt van de diensten van een accountants- of administratiekantoor dan weet u al lang dat u niet de grootste sponsor bent van dat kantoor. In werkelijkheid is dit namelijk onze Staatssecretaris van Financiën. En recent heeft hij weer iets voor de advieskantoren bedacht. U mag geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Dit is op zich een eenvoudig handeling. Maar als klap op de vuurpijl krijgt u ook nog de lastige keuze om de opgebouwde rechten in eigen beheer af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting.

Het gaat te ver om in een column alle ins en outs van deze keuze te bespreken. Ik wil wel ingaan op één van de lastige onderdelen van de genoemde keuze. In de standaard situatie is de man de ondernemer en wil hij zijn partner goed verzocht achterlaten bij zijn overlijden. De man is in dienst bij zijn B.V. en heeft zichtzelf een pensioen toegezegd. Onderdeel van dit pensioen is uiteraard een partnerpensioen.

In het verleden was de pensioenopbouw een feest voor de ondernemer en zijn adviseur. ‘The sky was the limit’ en deze pensioenpot zorgde voor grote aftrekposten en dus een lagere vennootschapsbelasting. En dat was zeker met de toenmalige tarieven erg aantrekkelijk. De tegenreactie van de fiscus was begrijpelijk en met een beetje hulp van onze grote sponsor werden de mogelijkheden zo ongeveer beperkt tot nihil. Met weer veel advisering als gevolg.

Een belangrijke beperking in de regelgeving is de zogenoemde rekenrente. Deze is in uw aangifte vennootschapsbelasting (verplicht) veel hoger dan de marktrente. Kort gezegd betekent dit dat de voorziening volgens uw aangifte vennootschapsbelasting veel lager is dan u in werkelijkheid nodig zult hebben voor uw pensioenuitkeringen. U mag dus van de fiscus minder geld reserveren dan u in werkelijkheid nodig heeft.

Eén van de dingen waar we in de loop van de jaren tegen aan liepen was dat de echtgenote van de ondernemer recht kreeg op het grootste deel van de jaarlijkse pensioenrechten. Ze heeft in beginsel recht op de helft van het ouderdomspensioen en het hele partnerpensioen. En omdat de marktrente op dit moment ongeveer nihil bedraagt, is de werkelijke waarde van haar deel van de pensioenrechten vaak hoger dan de voorziening in uw aangifte vennootschapsbelasting.

En dan komt u bij uw fiscalist. Hij wil de advieskans die hem is toegeworpen door zijn grote sponsor graag verzilveren. Hij gaat met u en uw partner in overleg over de gevolgen van de mogelijke keuzes. Vanuit de zorgplicht zal hij uw partner netjes informeren over hoeveel zij waard is als er nu een echtscheiding zou zijn. Hoe zal uw partner gaan reageren als zij beseft hoeveel pensioenrechten zij eigenlijk heeft? Misschien is het toch een goed idee om binnenkort oprecht geïnteresseerd te gaan shoppen met haar én haar ook maar die nieuwe cabrio te geven.

Mr. Jan van Neerbos RB
j.van.neerbos@verstegenaccountants.nl
Lees verder

Actualiteiten

Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het MKB en de publieke sector.

© 2023 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.

Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |

Disclaimer | Cookiebeleid | Privacyverklaring

Concept en creatie: Only the Brave