Deze site is niet geschikt voor Internet Explorer 8 of lager. Upgrade of pas uw browser aan.

Is de BV in 2021 fiscaal voordeliger ten opzichte van de eenmanszaak?

In 2021 zijn er weer de nodige wijzigingen doorgevoerd in de belastingtarieven. Het betreft aanpassingen uit het Belastingplan 2021, maar ook wijzigingen die al eerder zijn vastgelegd, maar pas in 2021 effectief worden.

Verschillende wijzigingen hebben ook effect op de belastingdruk van ondernemers. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting (bijvoorbeeld eenmanszaken/zzp’ers) geldt dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren verder wordt verlaagd. Deze bedroeg in 2020 € 7.030 en is nu in 2021 verlaagd naar € 6.670. Deze afbouw gaat de komende jaren versneld door.

Behalve dat de hoogte van de zelfstandigenaftrek afneemt, daalt ook het tarief waartegen deze aftrek kan worden verzilverd. Dit kan namelijk niet meer maximaal tegen het hoge belastingtarief (49,5%), maar tegen maximaal 43% en dit geldt ook voor de MKB-winstvrijstelling. Dit leidt – veelal ongemerkt – tot meer belasting voor ondernemers in de inkomstenbelasting.

Doordat het kabinet ook andere maatregelen heeft genomen, zouden ondernemers in de inkomstenbelasting er fiscaal niet op achteruit moeten gaan. Van deze maatregelen (bijvoorbeeld een verhoging van de heffingskortingen) profiteren echter ook de werknemers.

Voor ondernemers die middels een BV werken (ook wel dga’s genoemd) geldt dat het opstaptarief in de vennootschapsbelasting in 2021 verder is verlaagd. Dit bedraagt inmiddels 15% terwijl dit drie jaar geleden nog 20% was. Aangezien het opstaptarief inmiddels geldt tot winsten boven de € 200.000, geldt dat de winst van verreweg de meeste ondernemers enkel belast is tegen 15%.

Daar komt voor dga’s nog wel de belasting bij die betaald moet worden wanneer het geld vanuit de B.V. naar privé wordt uitgekeerd middels een dividend. Dit tarief is de afgelopen jaren juist iets gestegen. De daling in de vennootschapsbelasting levert voor de meeste ondernemers echter meer op dan de daling in de inkomstenbelasting.

Behalve de belasting over de winst zijn er nog andere fiscale en niet fiscale factoren die meespelen bij het antwoord op de vraag of een BV niet beter past. Bijvoorbeeld het gebruikelijk loon of het aansprakelijkheidsrisico. Het gaat te ver om al deze verschillen te belichten. Wel staat vast dat het bedrag waarboven het fiscaal aantrekkelijker is om middels een BV te gaan werken is gedaald en naar verwachting de komende jaren nog wat verder zal dalen.

Samengevat: de BV wint fiscaal terrein ten opzichte van ondernemers in de inkomstenbelasting. Dit kan voor ondernemers net de reden zijn om in 2021 de overstap te maken naar de BV.

Jan van Neerbos

 

Lees verder

Actualiteiten

Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het MKB en de publieke sector.

© 2024 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.

Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |

Disclaimer | Cookiebeleid | Privacyverklaring

Concept en creatie: Rebellion Monkey