Deze site is niet geschikt voor Internet Explorer 8 of lager. Upgrade of pas uw browser aan.

Hoe de pretbox ons nog jaren gaat bezighouden

Met de invoering van onze huidige inkomstenbelasting werd de vermogensbelasting en het heffen van progressieve inkomstenbelasting op renten en dividenden afgeschaft. Daar kwam de huidige box 3 voor in de plaats. Dat werd toen als een pretbox gezien. En niet onterecht. Iedereen zat in aandelen die alleen maar heel hard omhoog gingen. De rente was op een niveau dat rentenieren nog een optie was. Wat moesten we allemaal hard lachen om een belastingheffing van slechts 1,2% over het vermogen.

Maar tijden veranderen. De rente werd steeds lager en aandelen en vastgoed konden blijkbaar ook minder waard worden. Dan is een heffing van 1,2% over je vermogen opeens niet meer zo leuk. Het werd tijd om in opstand te komen tegen deze onrechtvaardige heffing. En dat gebeurde ook massaal. Bij geen rendement voelt belastingheffing als diefstal.

In één van mijn eerdere columns heb ik al eens gezegd dat zelfs de Romeinen al wisten dat je moest aangrijpen bij de opbrengsten van (met name) wat boeren oogsten. Je moest vooral niet de stam belasten die voor de opbrengsten zorgde. In Nederland hebben we de afgelopen jaren in box 3 vooral de stam bij spaarders deels wegbelast.

De opstand tegen de onrechtvaardige heffing in de pretbox heeft effect gehad. Er zijn overwinningen bij rechters. De politiek reageert hier echter vooral op door te doen alsof de neus bloedt en vindt het aan een nieuw kabinet om dit op te pakken. Het doel is om de daadwerkelijke rendementen te gaan belasten. Als je de afgelopen jaren in aandelen, crypto’s en dergelijke hebt gezeten is dit een horrorscenario. Dan moet je waarschijnlijk wel heel veel belasting gaan betalen als deze flink blijven stijgen in waarde.

Overigens denk ik niet dat het snel tot het heffen van het daadwerkelijke rendement gaat komen. De uitvoeringskosten zijn daarvoor simpelweg te hoog. Iemand die een beetje handelt in aandelen zal dan een financiële administratie als een echte onderneming moeten bijhouden. En hoe ga je om met beleggingsverliezen? Krijg je dan geld terug? Daarnaast is de heffing van inkomstenbelasting de afgelopen jaren steeds verder gestandaardiseerd. De computer van de Belastingdienst kan een aangifte inkomstenbelasting voor het grootste deel van de Nederlanders nu vooraf invullen. Dat zullen ze in Den Haag niet willen veranderen.

Als de huidige pretbox toch wordt aangepakt, dat hebben we altijd nog een andere pretbox. Dat is de box met nummer 2. Als u het prettig vindt om vooral spaartegoeden aan te houden, dan is het wellicht verstandig om uw geld te parkeren in een eigen B.V. Dat kan u per jaar zo 1%van uw vermogen aan belastingheffing schelen. Op het Ministerie zullen ze zich dan wel achter de oren gaan krabben, maar gezien het huidige Haagse tempo kunnen we dan nog jaren vooruit.

Jan van Neerbos

 

Lees verder

Actualiteiten

Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het MKB en de publieke sector.

© 2023 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.

Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |

Disclaimer | Cookiebeleid | Privacyverklaring

Concept en creatie: Only the Brave