Deze site is niet geschikt voor Internet Explorer 8 of lager. Upgrade of pas uw browser aan.

De keerzijde van de box 3-overwinning

Het kerstcadeau van onze hoogste rechter, de Hoge Raad, was afgelopen jaar wel een hele mooie: een belastingteruggave voor spaarders met vermogen in box 3. Na jaren van strijden tegen de Belastingdienst was daar dan eindelijk de overwinning. De belastingheffing in box 3 is in strijd met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod.

Bovengemiddelde spaarders worden door de fictieve vermogensmix in combinatie met de forfaitaire rendementen belast voor een aanzienlijk hoger rendement dan zij in werkelijkheid hebben ontvangen. Op zich was dit niet het belangrijkste van het arrest. De Hoge Raad vindt de box 3 heffing al vanaf 2013 onrechtmatig. Het spectaculaire is dat nu gevolgen worden verbonden aan het arrest waar dat eerder niet zo was. In de afgelopen jaren hield de Hoge Raad de wetgever de hand boven het hoofd door alleen een waarschuwing te geven. De wetgever deed hier echter niets mee en op 24 december jl. was de maat vol voor de Hoge Raad. Vanaf het belastingjaar 2017 kunnen belastingplichtigen het werkelijke rendement laten belasten in box 3. Dit wordt een megaklus voor de Belastingdienst.

In de afgelopen jaren hebben spaarders massaal bezwaar gemaakt tegen de heffing in box 3. Nu moet de Belastingdienst op korte termijn uitspraak op bezwaar doen en alle bezwaren afhandelen. En er zullen nog vele bezwaren volgen die ook afgehandeld moeten worden. En de uitkomst staat vast: veel minder belastingheffing in box 3. Dit kost de overheid veel geld. En dat terwijl in de begroting van onze overheid wel rekening is gehouden met belastingen die de spaarders zouden betalen. Dit zal linksom of rechtsom door de belastingbetalers moeten worden goedgemaakt.

Maar wat betekent een heffing van het werkelijke rendement? Het lijkt op het eerste gezicht vrij simpel. Maar het heeft een keerzijde. Een heffing op basis van een forfait is voor iedereen eenvoudig en in tijden van hoge rendementen heel plezierig. Dat moeten we loslaten. De spaarders moeten een administratie bijhouden om het rendement aan te tonen; leuk als je veel handelt op de beurs. En als je handelt, zou de Belastingdienst kunnen stellen dat het inkomen uit arbeid is. Dan is de heffing mogelijk bijna 50%. En hoe ga je om met verliezen? Krijg je dan geld terug van de Belastingdienst? En ambtenaren moeten dat allemaal beoordelen. Daar gaan de uitvoeringskosten van de Belastingdienst flink van stijgen. En wie betaalt die uiteindelijk? Onder andere onze spaarders…

Jan van Neerbos

Lees verder

Actualiteiten

Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het MKB en de publieke sector.

© 2024 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.

Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |

Disclaimer | Cookiebeleid | Privacyverklaring

Concept en creatie: Rebellion Monkey