Deze site is niet geschikt voor Internet Explorer 8 of lager. Upgrade of pas uw browser aan.

De dga gaat de Corona-rekening betalen

In Engeland werd in maart van dit jaar een bijzondere aankondiging gedaan: de vennootschapsbelasting gaat voor het eerst in bijna 40 jaar omhoog. En dan niet gelijk een klein beetje maar met 6%. De reden: de Corona-rekening moet betaald worden.

Ook in Nederland kunnen we dergelijke maatregelen verwachten. Mijn inschatting is dat de directeur-aandeelhouder (de dga) het grootste deel van de rekening gaat betalen. Een dga is in dienst bij zijn “eigen” B.V. Hiervoor krijgt hij een salaris zoals elke andere werknemer in Nederland. En als de dga een goede ondernemer is, dan maakt hij winst. Over deze winst betaalt hij in eerste instantie vennootschapsbelasting. En als hij de netto winst wil uitkeren als dividend, dan betaalt hij nog een keer 26,9% inkomstenbelasting in privé.

Het verhogen van de vennootschapsbelasting raakt dus direct de portemonnee van de dga. En omdat er veel minder dga’s dan werknemers zijn, is het electoraal gezien makkelijker om daar de belastingen te verhogen.

Maar dit is nog maar één manier die de overheid zal inzetten. Op 1 januari 2023 zal de dga ook “beperkt” mogen lenen bij zijn eigen B.V. voor alles wat niet ziet op zijn woning; deze blijft buiten de beperking. Alle andere leningen vallen onder de beperking. De leningen voor in privé verhuurde panden, een boot, consumptieve uitgaven en dergelijke mogen in totaal niet meer bedragen dan € 500.000.

Op zich is er wel iets te zeggen voor de beperking als deze ziet op consumptieve uitgaven. Het geld is dan weg en er staat geen bezit tegenover. Vanuit dat oogpunt is € 500.000 voor consumptieve uitgaven nog ruim. Een gemiddelde bank zal een dergelijke ruimte niet geven op een privé bankrekening. Alles wat boven € 500.000 uitkomt, wordt als een dividenduitkering aangemerkt waardoor automatisch inkomstenbelasting moet worden betaald.

De staatssecretaris van Financiën heeft recent aangegeven dat de Corona-crisis geen reden is om de beperking door te schuiven naar een later tijdstip of om deze af te schaffen. De ondernemingen van de dga’s hebben op allerlei manier steun gekregen via NOW en TVL. Nog meer steun is niet te verwachten.

Dit is echter nog maar één kant van het verhaal. Als een regering geld nodig heeft, dan is het heel makkelijk om de grens van € 500.000 naar beneden bij te stellen. Ik verwacht dat dit de komende jaren dan ook zal gaan gebeuren en de grens van € 0 lijkt me dan waar we op uit gaan komen. Aan Jan met de pet is het makkelijk om uit te leggen dat, nu zij niet zomaar geld kunnen lenen, de dga’s dat ook niet mogen doen. Zij gaan de Corona-rekening betalen.

Jan van Neerbos

Lees verder

Actualiteiten

Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het MKB en de publieke sector.

© 2024 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.

Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |

Disclaimer | Cookiebeleid | Privacyverklaring

Concept en creatie: Rebellion Monkey