Meer rechten voor flexwerknemers
Flexwerknemers in de Europese Unie die meer dan 12 uur per maand werken, krijgen meer rechten. Het gaat vooral om afspraken over de beschikbaarheid en informatie over de werkzaamheden. Hierover is een akkoord bereikt in het Europees Parlement. Beschikbare uren en proeftijd Als werkgever mag u straks een flexwerker niet meer ontslaan als deze een […]Advieswijzer Einde pensioen in eigen beheer: kiezen voor omzetting 2019
U heeft hier nog tot 1 januari 2020 de tijd voor. In deze advieswijzer leest u wat het betekent als u uw pensioen in eigen beheer omzet in een oudedagsverplichting. Van afstempeling naar omzetting Vanaf 1 juli 2017 kunt u niet langer meer pensioen in eigen beheer opbouwen. U mag dan ook geen bedrag meer […]Advieswijzer Einde pensioen in eigen beheer: kiezen voor afkoop 2019
Afkoop met korting Vanaf 1 juli 2017 kunt u niet langer meer pensioen in eigen beheer opbouwen. U mag dan ook geen bedrag meer toevoegen aan uw reeds in de bv opgebouwde pensioenvoorziening. Dit opgebouwde pensioen kunt u nog tot eind 2019 afkopen met een belastingkorting. Een andere reden kan zijn dat het voor u […]Akkoord spoedreparatie fiscale eenheid
De spoedreparatiewet inzake de fiscale eenheid is door de Tweede Kamer aangenomen. Deze spoedreparatie was nodig omdat de Europese rechter de bestaande wetgeving inzake de fiscale eenheid op sommige punten discriminerend vond voor ondernemingen in Nederland met dochtervennootschappen in andere landen van de EU. Deze rechtsongelijkheid wordt door de spoedreparatiewet opgeheven. Beperking renteaftrek Het Hof […]Nieuwe regelgeving 'internationale' scheiding
De verordening betreft alleen het huwelijksvermogensrecht en regelt of de scheiding wat dat betreft onder de Nederlandse wet valt, of dat een ander buitenlands systeem geldt. Op 29 januari 2019 is de Europese Verordening over huwelijksvermogensrecht in werking getreden. De verordening wordt toegepast door rechters in de lidstaten van de Europese Unie. Rechters passen de […]Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u?
U heeft nog tot 1 januari 2020 om uw keuze te maken. Afhankelijk van uw keuze moet uw partner instemmen en heeft u een informatieplicht richting de Belastingdienst. In deze advieswijzer leest u hier meer over. Einde pensioen in eigen beheer Het pensioen in eigen beheer kent de nodige voordelen, maar ook de nodige knelpunten. […]Wat betekent de Brexit voor uw btw?
De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft btw-gevolgen als u zakendoet met Britse afnemers of leveranciers. Deze gevolgen zijn het grootst als het VK op 29 maart uittreedt zonder verdere afspraken met de EU (‘no deal’). Wat zijn dan de belangrijkste veranderingen en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?
U verkoopt goederen aan het VK
Bij een no deal bent u over een levering aan een zakelijke afnemer in het VK geen btw in Nederland verschuldigd. In plaats van een ‘intracommunautaire levering’ (wanneer u vanuit Nederland goederen naar ondernemers in andere EU-landen exporteert) heeft u dan met export naar een niet-EU-land te maken. Afhankelijk van de leveringscondities geeft u of uw afnemer de btw aan in het VK. Als u direct aan consumenten verkoopt, mag u nu tot de drempel van € 80.197 in Nederland btw afdragen. Na een no deal wordt de btw altijd in het VK geheven. Ook hierbij bepalen de leveringscondities wie de btw verschuldigd is. Houd hiermee rekening met uw verkoopvoorwaarden!
U koopt goederen uit het VK
Als u goederen uit het VK importeert, geeft u nu in Nederland een intracommunautaire verwerving aan. Na de Brexit moet u de btw bij de douane aangeven en betalen.. U kunt dit voorkomen door een zogenaamde artikel 23-vergunning aan te vragen. U hoeft de btw dan niet bij de grens te betalen, maar u kunt deze dan verleggen naar uw btw-aangifte.
Let op! Bedenk bij goederenleveringen van of naar het VK dat er douanerechten verschuldigd kunnen zijn, en dat douaneformaliteiten nodig zullen zijn!
Regels voor dienstverlening
Diensten zijn in de regel belast in het land van de afnemer. Als u een dienst uit het VK afneemt, moet u dit dus aangeven in uw btw-aangifte. Verricht u diensten in het VK dan zal de dienst aldaar belast zijn. Afhankelijk van de toekomstige regels in het VK zult u zich daar mogelijk moeten registreren voor de btw.
Tip! U hebt vaak een EORI-nummer nodig om zaken te doen met ondernemers buiten de EU. Heeft u al een EORI-nummer aangevraagd? Ga ook na of u in staat bent om douanezaken af te (laten) wikkelen.
Actualiteiten
Verstegen accountants en adviseurs houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor MKB, overheid en non-profit.
© 2019 Verstegen accountants en belastingadviseurs B.V. (KvK. nr. 23047365).
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die op deze site staat.
Direct meer weten? (078) 648 15 55 of info@verstegenaccountants.nl Legal & privacy |
Concept en creatie: Only the Brave